25. helmikuuta 2014

Lisää lauluja siirtomaa-Suomesta

Julkaistu Hiidenkivessä 4/2010


Miljardi vuotta sitten olin tulivuori. Kymmenen tuhatta vuotta sitten jäätikkö vetäytyi päältäni. 1927 Markus-setä murjaisi radiossa, että Joulupukki asuu täällä, ja 1967 Rautaruukki väitti löytäneensä minut.

Olen Sokli, ja historiani mahtuu muutamaan virkkeeseen. Tulevaisuuteni vie vähemmän palstamillimetrejä.

***

Kansainvälinen kemianjätti Yara avaa Savukoskelle korvatunturin kupeeseen fosfaattikaivoksen. Hankkeesta on kirjoitettu lukemattomia sivuja selvityksiä, tutkimuksia, arviointeja.

Yhtiön tavoitteena on ”vastata tämän päivän haasteisiin kestävällä tavalla, heikentämättä tulevien sukupolvien mahdollisuuksia”. Sokli erämaana -liike taas julistaa, että hankkeessa ei ole mitään kestävää.

Kaivoksen kannattajien mielestä Sokli on Itä-Lapille onnenpotku, vastustajien mielestä kuolinisku. Kumpikaan osapuoli ei nettikeskusteluissa säästele ylisanojaan.

Kannattajille Soklin malmion hyödyntämättä jättäminen on ”törkein skandaali”. Vastustajien mielestä ”kaikki mäskätään ja tuhotaan rahan himossa”.

Aiheesta ei ole julkisuudessa keskusteltu läheskään yhtä laajasti kuin samalle suunnalle suunnitellusta Vuotoksen altaasta. Syytä olisi: kaivoksen vaikutuksia alueen luontoon ei kiistä kukaan, eikä ole itsestään selvää, että kaivoksesta olisi Itä-Lapin vähälle väelle mainittavaa hyötyä.

Syvällisempi keskustelu voitaisiin käydä siitä, mitkä argumentit ovat parhaita tällaisissa hankkeissa. Onko raha – työpaikat, yritysten voitot, kuntien verotulot – kaiken mitta? Onko joitakin muita arvoja, jotka voisivat painaa keskusteluissa enemmän: ekologisia, sosiaalisia, kulttuurisia?

Kaivoksen vastustajat käyttävät perusteluissaan sellaisia ilmauksia kuin radioaktiiviset aineet, tuhoisat vesistöjärjestelyt ja poronhoidon vaarantuminen. Kaivoshanketta pidetään niin lain, järjen kuin kohtuudenkin vastaisena.

Vastapuoli väittää, että olisi älytöntä jättää hyödyntämättä maan rikkaudet. Kansanedustaja Janne Seurujärvi on hehkuttanut, että luonnon lisäksi on syytä suojella myös ihmisiä. Seurujärven ja muiden äijien mukaan luonnonsuojelualueet ovat kivoja, mutta eri kivoja ovat myös avolouhokset ja III-SOT katerpillarit ja hullujussit. VRRUMM, VRRUMM.

***

Mikko Alatalo julkaisi 1970- ja 1980-luvun vaihteessa kolme levyä, jotka kiinnittivät huomiota Suomen sisäisiin siirtomaihin. Etelä imi syrjäseutujen ihmiset ja luonnonvarat; jäljelle jäi kaipuuta ja kurjuutta, vaikka muuta luvattiin.

Missä on Alatalo nyt, kun siirtomaapolitiikkaa jatketaan surutta Itä-Lapissa? Soklin lisäksi verinen Vuotoskin on taas kaivettu esiin, tosin nimettynä nyt Kemihaaran monitoimihankkeeksi.

Missä on siis maalaispoikamme Mikko? No senaattorina Seurujärven rinnalla. Viekää te maat ja viekää te veet? Rumarilluma-rilluma-rei!


 
Kaivoksen vastustajat käyttävät perusteluissaan sellaisia ilmauksia kuin radioaktiiviset aineet, tuhoisat vesistöjärjestelyt ja poronhoidon vaarantuminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)