5. syyskuuta 2014

Vihanvapaus

Julkaistu Hiidenkivessä 6/2010 

Jussi Halla-aho kirjoitti blogissaan, että ”ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen on somalien kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre”. Lisäksi hän väitti islamia ”pedofiiliuskonnoksi”.

Halla-aho ei kuitenkaan kiihottanut kansanryhmää vastaan. Syyttömyydestä on sekä käräjäoikeuden että hovioikeuden tuomiot.

Kysyn nyt sinulta, hyvä Jussi, niin kuin ihminen ihmiseltä, onko sinun paha olla. Minusta tuntuu, että halajat halipuseja. Samalla kun halveksut hyysääjiä, tunnut kaipaavan itse hyysätyksi tulemista.

Olet pyrkimässä kansanedustajaksi, ja sehän sopii. Sinulle tuntuu olevan selvää, että on kansa, erityisesti Suomen kansa. Arvojasi ovat ”kansallismielisyys” sekä ”suomalaisten edun asettaminen ulkomaalaisten edun edelle”.

Perusteluja ei mielestäsi tarvita, koska kyseessä on ”aivan puhdas arvovalinta”. Demokratia on mukaasi sitä, että kun ”kansan enemmistö” jotain tahtoo, niin on tehtävä.

Minusta tämä on kestämätöntä. Juuri politiikan pitäisi olla se elämänalue, jossa neuvotellaan enemmistön tahdoista.

Mielestäsi poliitikkojen tehtävä ei ole opettaa kansalle oikeita mielipiteitä. Miksi sinä saat opettaa kansalle oikeita mielipiteitä, vieläpä ilman perusteluja?

Kenen yhteisiä asioita ajaisitkaan kansanedustajana? Kenelle antaisit arvoa, kenen teoille oikeutusta?

*

Kukaan meistä ei ole vi(h)aton eikä vihoineen yksin. Viime vuonna tehtiin yli tuhat viharikosilmoitusta; 85 prosenttia niistä sisälsi viitteitä rasismista.

Rasistisista jutuista noin kolmasosa sisälsi pelkkiä sanallisia rikoksia, kuten loukkauksia ja uhkauksia. Yli puolessa tapauksista puhuivat sanojen lisäksi nyrkit.

*

Vihata on siitä mielenkiintoinen verbi, että se vaatii kohteen. Jos vihaa, on vihattava jotakin tai jotakuta.

Nyt meillä on vapaus myös olla vihaisia. Vihasta kuuluu avautua lehtien palstoilla ja tunnustuskirjoissa.

Viha myy hyvin, ja vihaa tuotteistetaan: politiikaksi kuorrutettuna pelotteluna, ”nuorten vihaisten miesten” esseekokoelmina, kiusaamiseen perustuvina tosi televisio -ohjelmina. Vihan, halveksunnan ja nöyryyttämisen markkinoilla on kasvupotentiaalia.

LÄHDE
Laura Peutere, Poliisin tietoon tullut viharikollisuus Suomessa. Poliisiammattikorkeakoulun raportteja 88/2009.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)