21. helmikuuta 2015

Soini, varas?

Julkaistu useissa sanomalehdissä syyskuussa 2013


Kieli tosiaankin on kummallista. Ajatellaanpa vaikka verbiä varastaa. Sehän on normiemme ja arvojemme mukaan itsestään selvästi kielteinen sana.

Kielitoimiston sanakirja vahvistaa tämän käsityksen. Sanan merkitykseksi määritellään
ottaa luvattomasti ja salaa itselleen toisen omaisuutta
. Jotakin varastetaan joltakulta, esimerkiksi rahaa, koruja tai vaikkapa auto. Myös ideoita voidaan varastaa.

Varastamisen negatiivisuus on kiteytynyt sananparsiinkin. Tällaisia esimerkkejä löytyy Kotimaisten kielten keskuksen sananparsikokoelmasta:

  • Joka varastaa, se valehteleekin.
  • Joka neulan varastaa, se varastaa hevosenkin.
  • Parempi kunnialla kerjätä kuin häpeällä varastaa.
  • Varas hirtetään, riihen orteen ripustetaan.
  • Ennen maa halkeaa ennen kuin varas katuu.
Varastamisen kulttuurisesta merkityksestä kertonee sekin, että varastamista kuvaavia verbejä on laaja kirjo: anastaa, kähveltää, näpistää, pihistää, puhaltaa, rosvota, ryöstää, vohkia, kääntää, pölliä. Käytössä on myös englannista mukautettu sana stiilata.

Varastaminen on siis kiellettyä, ja sana varastaa kaikessa karuudessaan yksinomaan kielteinen. Piste.

Oikeasti kielenkäytön ja tekstien maailmassa tilanne on paljon tätä mutkikkaampi ja mielenkiintoisempi. Kielitoimiston sanakirjakin antaa esimerkin varastaa-verbin vertauskuvallisesta käytöstä:
Koiranpentu varasti koko shown. Koiranpentu siis veti kaiken huomion puoleensa. Tämähän on hellyttävää ja suorastaan miellyttävää. Kyllä näin saa varastaa!

Samoilu verkossa osoittaa, että tällaisia myönteisiä varkaita on keskuudessamme pilvin pimein. Esimerkiksi Krista, joka varasti show
n euroviisuissa, tai rasvattu viuhahtaja, joka varasti shown suurottelussa.

Show
n ovat varastaneet tahoillaan myös esimerkiksi Estelle, Pippa Middleton, sotaveteraanikuoro, Ässät, iPhone, vaivaisukko, Lady Gaga ja paavi. Tarkkaan ottaen aika monissa teksteissä kyllä puhutaan shown eikä shown varastamisesta. Suositeltava kirjoitustapa shown on kuitenkin paljon suositumpi.

Näyttää siltä, että show varastetaan usein urheilukentillä ja viihdemaailmassa. Eikä ihme. Kertoohan sanakirjakin, että show on musiikkia sisältävä viihde-esitys ja että sanaa käytetään myös huomiota herättävästä ilveilystä, pelleilystä ja suunsoitosta.

Viimeisin show
n varastaja lienee Timo Soini, ainakin jos uskomme lööppejä ja uutisia vastikään pidetystä Heureka-foorumista. Iltalehti kertoo värikkäästi, että Soini mätki tilaisuudessa hallitusta täydellä voimalla ja pyöritti aivan omaa salkkushowtaan.

Politiikkapuheen kieli karnevalisoituu. Mitä tämä kertoo suhtautumisestamme yhteisten asioiden hoitamiseen? Silkkaa show
ta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)