29. toukokuuta 2014

Ydintoimintoanalyysivuoto

Julkaistu Hiidenkivessä 4/2012

Tietooni on vuodettu uutinen ydintoimintoanalyysista pähkinänkuoressa. Olkiluodossako? Voi kurre raukkaa.

Tarkempi tutustuminen hieroglyfeihin ja kahvinporosyyni paljastavat, että tässähän ovat liittoutumassa fakta ja fiktio. Valtiovelkainministeriön eli V-ämmän vesselit ovat taas menneet metsään ja ylittämään itsensä.

Kutsukaamme pitkänimistä tekstiä selvyyden vuoksi lyhyesti ydintoimintoanalyysiennakkoinformaatioksi. Analyysini perusteella teksti on ei-tästä-maailmasta. Analyysini perustuu puolueettomaan ajatusten hautomiseen ja yövetisten kälvimuikkujen suomujen keskinäisten syy-seuraussuhteiden mittailuun.

Sanastoltaan teksti on aistihavainnoistamme etäistä. Substantiivit ovat sumeita, esimerkiksi suorite, tavoite ja prosessi sekä ydintoimintoanalyysi ja vaikuttavuus- ja tuloksellisuusohjelma. Niitä voisi sanoa maineikkaita kielenkitkentäperinteitä kunnioittaen tautisiksi. Missä onkaan ydintoimintoanalyysiennakkoinformaation ihminen: ken suorittaa, mikä vaikuttaa ja keneen, kuka toimii ja mitä ydintä?

Abstraktia yleisilmettä piristävät konkreettiset kalut, nimittäin työkalut sekä viitekehykset ja kehittämiskehikot. :) 
(Korkeimman hallinto-oikeuden luvalla.)

Verbit ovat veltohkoja: tarvita, osallistua, sitoutua, arvioida, ennakoida, turvata, vahvistaa, löytää, uudistaa, kehittää. Monia niistä leimaa paitsi ympäripyöreys myös katteeton myönteisyys.

Lyhenteet kantavat valoa ymmärräyksen tupaan sammutetuin lyhdyin. Kaikille pitäisi olla selvää, mitä meinaavat VATU-ohjelma, kp-kokous ja TTS:n valmistelu.

Kokonaisolemusta luonnehtii sana tuhero. Jäsentely on pintapuolisesti jäntevähkö, mutta lukijan mielenkiinto lerpahtaa pian. Lukemista eivät helpota kuviomaiset esitykset, joihin on ladattu yliannos (dis)informaatiota.

Esimerkiksi kuvio Ydintoimintoanalyysin viitekehys sisältää monenvärisiä laatikoita, joiden välissä risteilee sumusanoja yhdisteleviä viivoja ja nuolia. Jos mahdollista vieläkin tykimpi on kuvio Tiedonkeruu- ja analysointiprosessi. Prosessin loppupuolella mainitaan pahaenteisesti Toimeenpano, jota seuraa tietysti Ydintoimintoanalyysin toistaminen.

Lienemme ikiliikkujan äärellä. Mutta kuka sammuttaakaan sen valot?

Teksti yrittää johdatella lukijoitaan yhteiseen tahtotilaan. Teemme analyysin vahvistaaksemme valtionhallinnon henkilöstön hyvinvointia ja töissä jaksamista.

Tekstin mukaan kaikki valtionhallinnon organisaatiot ja henkilöstö osallistuvat ydintoimintoanalyysin toteuttamiseen. Jos olisi valtiolla töissä, olisin huolissani. Hetkinen, leijonanosa minustahan taitaa olla…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)