13. joulukuuta 2014

Sormi hiireltä suuhun


Julkaistu useissa sanomalehdissä lokakuussa 2012

Portit, palomuuri, päätukiasema. Kaista, reititin, käyttöliittymä. Palvelin, lähiverkko, teräväpiirtovirtaus.

Huh huh! Monet meistä puhuvat sujuvasti netistä, verkosta ja googlaamisesta. Mutta pitäisikö meidän hallita muitakin aiheeseen liittyviä sanoja? Jo yleisluonteinen verkkosanasto saattaa tuottaa vaikeuksia.

Esimerkiksi sellainen sana kuin verkkoviestintä kattaa monenlaisia toimintoja. Kyse on niin yksityisten ihmisten kuin erilaisten yhteisöjenkin harjoittamista viestinnän tavoista: sähköposteista, internetpuheluista, verkkosivustoista, keskustelu- ja juttelupalstoista, pikaviestimisestä eli mesettämisestä.

Puhutaan myös verkkopalveluista ja verkkomediasta. Verkkopalvelulla tarkoitetaan verkkosivuston kautta tarjottavaa palvelua, kuten sähköpostia, kaupankäyntiä sähköisesti tai pankkiasiointia verkossa. Verkkomedia, josta myös
uutena mediana puhutaan, sen sijaan on huomattavasti laajempi käsite: sillä tarkoitetaan kaikkia vuorovaikutteisia digitaalisia viestintävälineitä sisältöineen.

Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, kannattaa opiskella myös sellaiset termit kuin hybridimedia ja mobiilisivusto. Hybridit ovat yleisesti yhdistelmiä, ja niinpä hybridimediakin on kahden tai useamman samaa sisältöä tarjoavan viestintävälineen yhdistelmä. Tavallista on tätä nykyä, että paperimuotoinen sanomalehti ja verkkopalvelu toimivat hybridinä.

Mobiilisivustolla tarkoitetaan verkkosivustoa, joka on suunniteltu siten, että huomioon on otettu erityinen käyttötapa eli mobiililaite. Niitä ovat esimerkiksi taskutietokoneet ja matkapuhelimet.

Kun miettii näitä ja muita termiongelmia, tulee usein voimaton olo. Mediayhteiskunnassa pärjääminen tuntuu edellyttävän jatkuvaa opiskelemista, myös uusien sanojen ja niiden merkitysten pänttäämistä. Kuka ymmärtää kaiken esimerkiksi älypuhelinmainoksista?

Kun taannoin vielä saatoimme naureskella tietotekniikan ammattilaisten kielenkäytölle, nörttijargonille, nyt hymy on hyytynyt. Alan sanasto tunkeutuu yleiskieleen, ja tietotekniikan ja sen kielen hallitseminen alkaa olla yleissivistystä. Etten sanoisi yksi peruskansalaistaidoista.

Tietotekniikka on usein mutkikasta ja moninaista. Sormi saattaa nousta hiireltä suuhun jo sen takia, ettei ihmispolo ymmärrä netin haltuun ottamisessa tarvittavaa kieltä.

Onneksi tarjolla on apua, juuri netissä, josta löytää helposti tietotekniikkaa avaavia sanastoja. Lämpimästi voi suositella esimerkiksi Sanastokeskus TSK:n ylläpitämiä tietotekniikan termitalkoiden verkkosivuja. Sieltä tämänkin tekstin tiedot pääosin ovat. Sivut ovat käytettävissä ilmaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)