25. syyskuuta 2016

Kuratoitua vettä päälle!

Julkaistu useissa sanomalehdissä huhtikuussa 2016


Kielitoimiston sanakirjan mukaan verbi kuratoida tarkoittaa toimimista (taide)näyttelyn kuraattorina. Kuraattorin hommiin kuuluu näyttelyn organisointia, yhteydenpitoa taiteilijoihin, ehkä rahoituksen hankkimista ja markkinointia sekä näyttelyn käytännön järjestelyjä.
 
Monille on varmaan vanhastaan tuttu sana koulukuraattori. Hän on sosiaalityöntekijä, joka huolehtii kouluyhteisön hyvinvoinnista ja auttaa oppilaita, joilla on vaikeuksia koulunkäynnissä tai vaikkapa ihmissuhteissa.
 
Kuraattorista saattaa tulla mieleen sana kuri, mutta sanojen samankaltaisuus on mitä todennäköisimmin silkkaa sattumaa. Kuraattorin juuret ovat latinan curare-sanassa, joka tarkoittaa hoitamista ja huolehtimista. Kurin juuret ovat luultavasti ikivanhassa kuru-sanassamme, joka merkitsee kapeikkoa.
 
Sanakirjaa pitää ehkä päivittää. Kuratointi nimittäin on tätä nykyä paljon muutakin kuin sosiaalityötä ja taidenäyttelyiden järjestämistä. Ajoittain vaikuttaa siltä, että kuratointi-sanojen käyttö on suorastaan kuritonta!
 
Mitä oikein pitäisi ajatella siitä, kun puhutaan kuratoidusta ruokakassista tai vaatekaapista? Entä kuratoitu etusivu, mikä se oikein on? Tai kuratoitu oppimateriaali?
 
Wikipedian mukaan kuratointi tarkoittaa sisällön keräilyä uudeksi sisältöyksiköksi. Kuratointia voidaankin kutsua suodattamiseksi tai harkituksi keräilyksi. Wikipedia väittää, että hyvin kuratoitu sisältö vastaa kysymyksiin miten tätä sisältöä voi käyttää ja mikä tässä sisällössä on tärkeintä.
 
En kyllä ihan ymmärtänyt! Aikamoista merkityskuraa ja hömpänpömppää tuntuu olevan myös asiakkuusmarkkinamiesten puhe kuratoinnista. Tässä esimerkki Asma-blogista:
Kuratointi on tyokalu tuloksekkaan asiakaskokemuksen muotoiluun. Se auttaa kuluttajia loytamaan neulaa digitaalisesta heinasuovasta omalla ostosmatkallaan. Kuratoinnilla kyetaan luomaan merkityksia joita yritys ei muuten pystyisi kohtaamisiin ja asiakkuuteen luomaan.

Hakematta tulee mieleen, että tässä on taas otettu myyntitarpeisiin uusi sana, jonka sisältö on näissä yhteyksissä erittäin hämärä, mutta jonka kuvitellaan kuulostavan hienolta. Ja myyvän.
 
Tietotekniikan termitalkoot -verkkosivuilla selitetään, että kuratointi on suomeksi sanottuna valikointia. Internetistä puhuttaessa kuratointi tarkoittaa sisällön valikoivaa koostamista ja koosteen jakelua tietoverkossa.
 
Voisiko selitystä soveltaa kuratoituihin ruokakasseihin ja vaatekaappeihin? Ehkä.
 
Mallikkaasti kuratoituun vaatekaappiin on valikoitu sopivia vaatteita. Taitavasti kuratoitu ruokakassi takaa sen, että ruoka on hyvää ja sitä on riittävästi. Kuravettä kassiin ei tietenkään kuulu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)