10. heinäkuuta 2014

Ennätyksellinen ennätyskesä

Julkaistu useissa sanomalehdissä elokuussa 2012

Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Lomaparatiisissamme jännitetään, murskaako vaari Ekin ennätyksen ja saako Närhi maistaa omaa lääkettään. Marja- ja sienisaaliista tietysti on kyse.

Entä thaipoimijat, kylänraittikielellä taikut, joita nyt on kuulemma tullut maahamme ennätysmäärä? Millaisiin poimintaennätyksiin he yltävät?

Suomesta on tullut varsinainen ennätystehdas. Jo keväällä hehkutettiin, että odotettavissa on ennätyksellinen hyttyskesä. Heinäkuussa meitä hellittiin helle- ja salamaennätyksillä. Ilmatieteen laitoksen ennätysrekisteristä voi tarkistaa myös sade-, tuuli- ja lumiennätykset.

Mutta tietääkö luonto tehtailevansa ennätyksiä? Vai ihmisen aatosko se siinä vaan entää?

Joskus tutkijat tuntuvat auttavan luontoa ennätysjahdissa. Erään uutisen mukaan amerikkalaisessa hiukkaskiihdyttimessä on rikottu lämpötilaennätys. Kokeessa tavoitettiin 250 000 kertaa auringon ydintä kuumempi lämpötila ja tulos kelpuutettiin Guinnessin ennätysten kirjaan.

Ennätyspuhe kukkii kaikkialla, jos uutisia on uskominen: Korkotaso on ennätyksellisen alhainen. Kaupoista on löytynyt ennätyksellisen paljon vaarallisia tuotteita. Nokia saavutti irtisanomisten Suomen ennätyksen. Promille-ennätyskin rikottiin.

Ennätyspuhe sopii uutisiin, jotka korostavat paitsi uutuutta myös poikkeuksellisuutta. Ennätykset myyvät, ja ennätyspuheen varjolla voi myydä monenlaista asiaa ja aatetta.

Oma lukunsa ovat hassut ennätykset. Kuka pitää hallussaan kolmen banaanin syömisen nopeusennätystä? Harmittaakohan ruotsalaisia, kun he menettivät japanilaisille ukulelen soittamisen maailmanennätyksen? Jonkinlaisia ennätyksiä kai on jahdattu myös eukonkanto-, kännykänheitto- ja sääskentappokisoissa, puhumattakaan piereskelyn SM-mittelöistä.

Välillä vaikuttaa siltä, että tavoittelemme tosissamme pöljäilyn maailmanennätystä. Osa ennätyshöpinästä on silkkaa viihdettä, mutta paperilla on myös kääntöpuoli.

Ennätysyleinen ennätyspuhe liittyy ilmiöön, johon on toisissa yhteyksissä viitattu jatkuvan kasvun ideologiana. Puhutaan voitontavoittelusta ja myös pakkovoitosta. Pitää jaksaa, pitää ennättää. Ehdinkö ensimmäiseksi?

Yhteiskunta tuntuu muuttuneen taisteluareenaksi, jossa ei tavoitella vain henkilökohtaisia ennätyksiä vaan myös toisten lyömistä. Täällä hyökätään ja puolustetaan, taistellaan. Näissä kisoissa on oikeutettua vaahdota toisen hakkaamisesta, opetuksen antamisesta ja päänahkojen ottamisesta.

Ennätyksellisimmätkin olympiakisat loppuvat aikanaan, mutta ennätyshuuma jatkuu. Palaavatkohan ennätystehokkaasti lomansa suorittaneet työläiset sorviensa ääreen ennätyksellisen levänneinä, valmiina ennätystuloksiin töissään?


Mutta tietääkö luonto tehtailevansa ennätyksiä? Vai ihmisen aatosko se siinä vaan entää? (Juhannusaatto 2014, Kaunispää, Saariselkä)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)