31. lokakuuta 2014

Luonnonlapsia ja kulttuuri-ihmisiä

Julkaistu useissa sanomalehdissä maaliskuussa 2002
 

Luonnonlapsi on kasvanut yksinkertaisissa oloissa. Länsimaisen kulttuurin paine ei ole turmellut luonnonlasta, vaan hän on kehittynyt villinä ja viattomana.

Näin määrittelee luonnonlapsen televisiosta tuttu matkamies Folke West. Ilta-Sanomien haastattelun luonnonlapsi on viisikymppisen
Westin parikymppinen morsian Kuubasta.

Joku voi lukea tekstiä yhden miehen tyhmänä tarinointina. Mutta kertooko juttu jotain yleisempää kielestä, jolla pönkitetään arveluttavia asenteita? Entä yhteiskunnasta, jossa tällaiset sovinistis-rasistiset mielipiteet muhivat ja jossa niillä voi vaikkapa myydä iltapäivälehtiä? Kielenkäyttäjän arvot näkyvät hyvin siinä, miten hän viittaa ihmisiin. Ihmisten nimittäminen luonnonlapsiksi kumpuaa halusta panna sukupuolet ja rodut paremmuusjärjestykseen.
 

Luonnonlasta korvaamassa West käyttää paikoin ne-pronominia, ikään kuin puhe ei olisi ihmisistä, vaan vaikkapa eläimistä: häntä viehättää niiden avoimuus.
 

Morsiamesta kerrotaan jutussa vain etunimi, Oslasy. Eikö luonnonlapsella ole sukunimeä, entä sukua? Omista juuristaan West viehättyy: suku juontaa loistavasta Armfeltista, joka oli hurja matkustaja ja seuramies.
 

Nainen on Westille esineen kaltainen tarvike, joka hankitaan. Morsiantaan West kuvaa tytöksi, joka on haettu Santiagon slummista, alkeisasteelta.
 

Toisaalta seikkailijamies rinnastaa naisen luontoon. Olen menettänyt sydämeni monta kertaa matkan varrella sekä luonnolle että naisille. Sovinistisessa kielenkäytössä mies antaa tietoa naiselle. West kertoo ylpeänä opettaneensa morsiamelleen kodinkoneiden käytön: tänään hän on pessyt ja silittänyt mun vaatteitani. Mies on palveltava, nainen palvelija: Ei hänen niin sanotussa palvelualttiudessaan ole mitään vikaa. 

Nainen on Westin puheessa aktiivisessa roolissa kiukuttelijana, mutta myös miehen viettelijänä: Totta kai joskus on ollut tilanteita, joissa on vaan... joutunut, tuota niin... antautumaan, heh heh! 

Sovinistisen kielenkäytön ydintä on sovinistisuuden kieltäminen. Mun entiset suomalaiset vaimot voi todistaa, että mä olen kaukana sovinistista. Mutta sovinistisuuden kiistäminen ei vakuuta, jos muuten puhuu kuin sovinisti.
 

Westin puheissa ei ole mitään uutta, päinvastoin. Sovinistis-rasistisen kielenkäytön ja käytöksen juuret ovat syvällä. Vielä Nykysuomen sanakirjassa luonnonlapsi määritellään ihmiseksi, joka elää alkukantaisella kehitystasolla. Kirjan esimerkkien perusteella luonnonlapsi on välitön ja laiska.

Sovinistisia ja rasistisia asenteita on juurrutettu suomalaisiin myös tieteen nimissä. Esimerkiksi 50-luvulla ilmestyneessä psykologian kirjassa asetetaan räikeästi vastakkain alkeelliset, primitiiviset, heikkoälyiset luonnonihmiset ja me kulttuuri-ihmiset.


Luonnonihmisten todellisuuden sanotaan olevan usein järjenvastaista. Me kulttuuri-ihmiset sen sijaan liitämme ilmiöihin syvähenkisiä merkityksiä. Mot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)