13. lokakuuta 2015

Urheita ulostuloja


Julkaistu useissa sanomalehdissä elokuussa 2015

Mitä yhteistä on uimari Ari-Pekka Liukkosella ja arkkipiispa Kari Mäkisellä? Ainakin ulostulot.

Liukkonen kertoi taannoin suorassa televisiolähetyksessä olevansa homoseksuaali. Tällaisia kaapista ulos tulemisia on nähty tihenevään tahtiin, tosin urheilupiireissä harvemmin.

Kaapista ulos tuleminen on voimakas kielikuva. Se kertoo, että ihminen on aiemmin elänyt pienessä suljetussa tilassa. Elo kaapissa on todennäköisesti ollut ahdasta. Nyt on sitten astuttu reippaasti ulos ja annettu kaikkien nähdä ja kuulla: tämmöinen minä olen.

Nykymaailmassa ulos astuminen on samalla julkisuuteen astumista. Kuka tahansa voi tulla julkisesti kaapista ulos esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Ulostulo on monesti ollut vaikeaa senkin takia, että ulostulijalla ei ole ollut sopivia sanoja. Miten kertoa asiasta läheisille, työtovereille, maailmalle? Ehkäpä näitä sanoja on alettu löytää entistä enemmän ja muista ulostulijoista on otettu mallia.

Myös arkkipiispan ulostulot ovat liittyneet sukupuoliasioihin. Taannoin kohuttiin Mäkisen reaktiosta, kun lakialoite tasa-arvoisesta avioliitosta eteni eduskunnassa. Arkkipiispa kertoi iloitsevansa täydestä sydämestään.
Voimakas ulostulo
, uutisoitiin.

Monista muistakin voimakkaista ulostuloista on raportoitu tiedotusvälineissä: Voimakas ulostulo Rautavaaran turmasta, Ministeriltä voimakas ulostulo koulujen alkaessa, Merkeliltä voimakas ulostulo, Professoreiden voimakas ulostulo.

Näissä ulostuloissa ei enää ole kyse siitä, että ulostulija tulee ulos kaapista. Ilmauksen merkitys on todennäköisesti laajempi niin, että tarkoitetaan mitä tahansa julkisuuteen tuloa. Asian ei tarvitse mitenkään liittyä seksuaaliseen suuntautumiseen tai edes olla yllätyksellinen.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan sanaa ulostulo käytetään erityisesti silloin, kun kyse on oman kannanoton esittämisestä asiassa, josta ei ole yhteisesti sovittu. Näyttäisi siltä, että sanan käyttöala on tästä huomattavasti laajentunut.

Melkein mitä tahansa julkisuuden henkilön puheenvuoroa voidaan kutsua ulostuloksi. Erityisesti lööppityyppisiin teksteihin ja otsikoihin ulostulo tuntuu sopivan hyvin.

Myös poliittisessa kielenkäytössä ulostuloilla on sijansa. Viime viikot on kohistu kansanedustaja Olli Immosen monikulttuurisuusaiheisesta Facebook-päivityksestä.

Immonen ei tullut kaapista ulos eikä esittänyt oikeastaan mitään erityisen yllättävääkään. Vahvaa hänen kielenkäyttönsä oli ja tyyliltään kohosteista.

Moni tulkitsi Immosen viestin voimakkaaksi ulostuloksi, vihapuheeksi. Immosen tukijat selittivät puheenvuoron kaunokirjalliseksi tuotokseksi, suorastaan lyyriseksi ulostuloksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)