31. lokakuuta 2015

Konsernisydän

Julkaistu Hiidenkivessä 2/2011 Päivystävän tekstintutkijan palstalla

Kirjoitin tällä palstalla vuosi sitten muistiosta, tuosta mainiosta genrestä. Käytin esimerkkinä tekstiä, jossa ehdotettiin Kotuksen kutistamista.

Tuskin on ehditty ryhtyä Kotus-tuumasta toimeen, kun koko opetus- ja kulttuuriministeriön kenttää ollaan mylläämässä kirjelmin. Asialla on OKM:n kahden miehen työryhmä selvityksineen: 82 sivua, 39 ehdotusta.

Vaikka selvitys saattoi yllättää jopa hevosmiesten tietotoimiston, tekstiä ei suinkaan faksattu tilaamatta. Tehtävä tuli ministereiltä: pohtikaa ”hallinnonalan konsernirakenteen, ohjauksen ja rahoitusjärjestelmän kehittämistä siten, että toiminnan laatua, vaikuttavuutta ja tehokkuutta voidaan parantaa”.

Tarvetta kehittää kehittämistä on siis kehkeytynyt: ”Toimintaympäristön muutoshaasteet edellyttävät julkiselta sektorilta jatkuvaa toiminnan ja palvelukyvyn arviointia.” Päämääränä on ”kehittää OKM-konsernia siten, että se pystyy tarjoamaan entistä parempaa palvelua asiakkailleen ja vahvistamaan yhteiskunnallista vaikuttavuutta”. Konsernillahan ei tällä haavaa ole ”selkeää yhteistä päämäärä ja tavoitetta”, puhumattakaan brändistä.

Ehdotus 20 kuuluu näin: ”Kotimaisten kielten tutkimuskeskus yhdistetään Suomen Akatemiaan. Tutkimuskeskuksen toiminnot voivat yhdistymisestä huolimatta sijaita nykyisissä toimitiloissaan ja myös tutkimuskeskuksen nimi on mahdollista säilyttää.”

Yhdistetään, voivat, on mahdollista. Kai, mitä lie, vissiin tai jyrkkä ehkä.

*

Omasta, SA-Kotuksen ja koko OKM-konsernini puolesta pyydän anteeksi, ettemme vahvasta yhteisestä ehto-, mahto- ja tahtotilastamme huolimatta saa tähän tilaan survotuksi lisää pitkiä sitaattejamme emmekä tositapalauseitamme. Jos ette ymmärrä selvää suomea, so what.

Olemme juuri perustamassa yhden henkilön selvityksenselvitysryhmää – ollen tämä taho Päivystävä tekstintutkija –, jonka tehtävänä on avata teille, hyvät asiakkaamme, mitä me täällä OKM-konsernissamme tällä konsernipuheellamme tarkoitamme. Selvityksenselvitysryhmän ydintehtäväksi määritellään taholtani seuraava: funtsii, et mitä järkee tahi välii.

*

Tässä väliraportti ajatushautomostani: Päivystävän tekstintutkijan toimisto yhdistetään Suomenlinnan hoitokuntaan. Uudeksi nimeksi tulee Suomenlinnan ja päivystävän tekstintutkijan hoitokunta.

Vaikka Suomenlinnan hoitokunnan ja Päivystävän tekstintutkijan toimiston tehtävät eroavatkin monilta osin toisistaan, on niiden toiminnoilla myös keskinäinen linna- ja päivystystoimintaa koskeva yhteys. Hoidon tarpeessa molemmat, jos ei muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)