13. huhtikuuta 2014

Ohjelmoitu elämä

Julkaistu useissa sanomalehdissä huhtikuussa 2007.
 

Televisio täyttyy monenlaisista euroviisuohjelmista. Lapset kinuavat vanhemmiltaan uusia tietokoneohjelmia. MM-kisojen otteluohjelma on kuulemma tylsä.

Mitäs sinulla on vappuna ohjelmassa? kaveri kysäisee. Ajattelin lukaista uuden hallitusohjelman politiikkaohjelmat, vastaan naama peruslukemilla.

Nämä politiikkaohjelmat ovat Työn, yrittämisen ja työelämän politiikkaohjelma, Terveyden edistämisen politiikkaohjelma ja Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelma. Hallitusohjelman mukaan politiikkaohjelmat ovat laajoja, poikkihallinnollisia tehtäväkokonaisuuksia hallituksen keskeisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja ne koostuvat eri ministeriöiden toimialoihin kuuluvista toimenpiteistä, hankkeista ja määrärahoista.

Kun lukee hallitusohjelman politiikkaohjelmien mautonta ja hajutonta ohjelmakieltä, mieleen luikahtaa Eino Leinon aatos suden suitsesta ja himon ohjasta. Ohjelmoitu politiikkaelämä edistämisineen, pyrkimyksineen ja kehittämisineen ei toden totta vaikuta kovin verevältä saati henkevältä!

Onko tämä ihmisten puhetta ollenkaan? Kuka ohjastaa ja ketä? Noin järjetön menee, kun on mielipuoli ohjaksissa, tietää sananparsi.

Kun syöttää Internetin hakuohjelmaan sanan ohjelma, osumia tulee yli kuusi miljoona. Rakkaus osuu miljoona kertaa, leipä satojatuhansia kertoja. Elämä yltää neljään miljoonaan.

Elämämme näyttää nyt monessakin mielessä ohjelmoidulta. Tuskinpa Yrjö Koskinen osasi oivaltaa vuonna 1880, että ohjelmasta tulisi sata vuotta myöhemmin suomalaisten suosikkisana. Koskinen kehitteli sanan vastineeksi ruotsin program-sanalle ja korvaamaan sanoja julistuskirja ja kutsumuskirja.

Ohjelma-sanan historia on kiintoisa, kun miettii sanan nykyisiä käyttöjä. Ohjelma pohjannee germaanisperäiseen sanaan ohja kuten sanat ohje ja ohjaskin. Ohjan vanhagermaanisesta alkumuodosta juontaa esimerkiksi nykysaksan silmukkaa tarkoittava sana Öse.

Nykyisessä ohjelmavyörytyksessä ei aina voi välttyä tunteelta, että joku kiristää ohjaksiani tai silmukka kiristyy kaulani ympärillä. Kun kysytään ihmiseltä hänen ohjelmaansa, annetaan samalla ymmärtää, että elämän täytyy olla ohjelmoitua ja suunniteltua. Ohjelmaton ihminen on olematon ihminen.

Jos sinulla itselläsi ei ole ohjelmaa tulevaisuuden varalle, ei huolta. Ohjelmantarjoajia ja elämän hallinnan konsultteja riittää.

Tähän tarttui jo Maria Jotuni Huojuvassa talossa: Minähän olen täynnä elämää, minä olen siis elämän tarkoitus, eikä ulkopuolelta otettu ohjelma minun tarkoitukseni. Mitä te vanhemmat ihmiset mestaroitte ja tahdotte tehdä elämän monimutkaiseksi ja vaikeaksi? 

Lähteet
Nykysuomen etymologinen sanakirja.
Suomen sanojen alkuperä.

 
Ohjelmaton ihminen on olematon ihminen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)