20. huhtikuuta 2014

Poikkeama hoitovirheestä

Julkaistu useissa sanomalehdissä syyskuussa 2007


Moni kärsii nytkin hoitovirheiden takia. On tutkittu, että Yhdysvalloissa kuolee vuosittain kymmeniätuhansia ihmisiä tästä syystä. Potilasturvallisuudesta keskustellaan Suomessakin vilkkaasti.

Stakes julkaisi viime vuonna Potilas- ja lääkehoidon turvallisuussanaston. Sanastossa määritellään keskeiset potilasturvallisuuteen liittyvät käsitteet.

Tavoitteena on päästä hoitotyössäkin siihen, että ihmiset ymmärtävät toisiaan. Sanoista ja niiden merkityksistä sopimalla pyritään parantamaan potilasturvallisuutta eli ”suojaamaan potilasta vahingoittumasta.

Mutta paraneeko potilaan turvallisuus tai oikeusturva kieltä sumentamalla? Hoitohenkilökunta tuppaa olemaan väsynyttä ja ylityöllistettyä, joten virheitä varmasti sattuu. Miksei niistä saa puhua virheinä?

Turvallisuussanaston mukaan potilasturvallisuuskeskusteluissa on perinteisesti korostettu yksittäisten terveydenhuollon ammattilaisten tekemiä virheitä. Nyt toivotaan, että uusi sanasto auttaa analysoimaan myös järjestelmätasoa ja laajemmin erilaisten poikkeamien syitä.

Siis poikkeamien. Ei virheiden.

Poikkeama määritellään sanastossa näin: Mikä tahansa terveydenhuollon tuotteisiin, toimintatapoihin, -järjestelmiin ja -ympäristöön liittyvä suunnitellusta tai sovitusta poikkeama tapahtuma, joka voi johtaa vaaratapahtumaan.

Sanastossa käydään läpi poikkeama poikineen: poikkeama tekemisen seurauksena, poikkeama tekemättä jättämisen seurauksena, lääkkeenmääräämispoikkeama, lääkkeen toimituspoikkeama, poikkeama lääkkeen käyttökuntoon saattamisessa, lääkkeen antopoikkeama ja poikkeama lääkeneuvonnassa. Tulee jo mieleen kirjailija George Orwellin kehittelemä käsite uuskieli. Uuskielessä esimerkiksi keskitysleiriin viitataan sanalla iloleiri.

Virhe määritellään kielitieteellisissä sanakirjoissa erheelliseksi, vääräksi, vialliseksi suoritukseksi, erehdykseksi, hairahdukseksi ja lapsukseksi tai sellaisen tulokseksi. Uusimmissakaan sanakirjoissa ei mainita sanan poikkeama merkitykseksi virhettä.

Kielitoimiston sanakirjassa poikkeama määritellään poikkeamiseksi, poikkeukseksi (esimerkiksi pienet poikkeamat säännöistä) tai määräksi, jonka jokin poikkeaa jostakin, varsinkin oikeasta (kompassin poikkeama). Yritetäänkö nyt hämärtää karua totuutta käyttämällä kiertoilmausta? Kun korvataan hoitovirhe hoitopoikkeamalla, ei oikein voi välttyä tällaiselta vaikutelmalta.

Turvallisuussanastossa kiinnitetään huomiota sanan virhe suppeuteen ja negatiiviseen sävyyn. Poikkeama kumpuaa siis samasta positiivisuusajattelusta kuin hyvinvointivajeen ja resurssien kehittämisen kaltaiset ilmaukset. Emme enää kestä virheitä, köyhyyttä emmekä irtisanomisia – emmekä varsinkaan suoria sanoja.


Sanat ovat välillä kuin saippuakuplia.

1 kommentti:

  1. Turvallisuustyössä usein käytetään termiä "poikkeama". Näin on erityisesti ilmailun turvaamisessa. Jotta turvallisuutta voidaan jatkuvasti kehittää, pyritään aktiivisella ja oikeudenmukaisella (Just Culture) raportoinnilla löytämään syitä sääntelystä poikkeamiseen. Rikosoikeudellisen tutkinnan tai korvaustarpeen määrittämiseksi tehtävässä arvioinnissa puolestaan haetaan syyllisiä eli virheen tekijöitä.

    VastaaPoista

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)