30. lokakuuta 2013

Kohtuullistamisen ystävät

Julkaistu Hiidenkivessä 3/2010


Sitran ylläpitämä Kev eli Kansallinen ennakointiverkosto on julkaissut raportin Kohtuullistamisen jäljillä. Projektiin osallistuneet osaajat ovat tunnustelleet muutossignaaleja teemapajoissaan hyödyntäen EVAn Globaalit Skenaariot Tulevaisuuden Pelikentät -makroskenaarioita.

Ei, tuo ei ole uuden, Orwellille velkaa olevan menestysromaanini iskevä aloitus. Kyse on reaalielämästä, valitettavasti.

Osaajat ovat oikeasti istuneet Tervaniemessä – rauhallisessa, kauniissa ja luonnonläheisessä ympäristössä keskellä Hämettä (ks. myös Jaana Pelkosen juontama esittelyvideo) – haarukoimassa mahdollisia maailmoja.

”Täytyy luoda paskaa”, runoaa tähän Juhani Leskinen lantakuorman päältä.

”Kaikkia se leipä elättää”, sanoi entinen mies, kun prinsessan näki.

Mutta älkäämme ampuko viestintuojia. Yrittäkäämme sen sijaan miettiä, mikä meitä inehmoja oikein vaivaa ja riivaa.

Näyttää siltä, että lajiamme ajaa takaa tai eteenpäin jatkuva muutoksen pakko. Kuten Jorma Ollila filosofoi, meidän pitää joka aamu löytää paitsi Nokia E90 Communicatorimme myös puuha-Pete itsestämme. Minun-minun-minun kukoistukseni luo ”taloudellista luovuutta”, raportoi tähän Pekka Himanen Suomen hallituksen tilaamassa raportissa.

Mistä tulikin mieleeni Pertti Karkama. Karkaman mukaan arvotyhjiön asemesta pitäisi puhua arvotäysiöstä tai arvoumpiosta.

Meille syötetään ajatusta vapaudesta, mutta jokainen valinta vie ihmisen ”syvemmälle vapaudettomuuteen, ja hän joutuu elämässään vääntelehtimään voimattomana kuin hyönteinen hämähäkin verkossa”, latelee Karkama teoksessaan Kulttuuri ja demokratia. Sen muuten soisi kuuluvan jokaisen ajatushautomon käsikirjastoon, heti Nikomakhoksen etiikan viereen.

Nyt meillä on sitten ”vapaus” kohtuullistaa! Kuten monet menestyneet sanat ja ideat, tämäkin on tuontitavaraa lännestä.

Downsiftingillä on tarkoitettu Valloissa sitä, että rikkaat ovat vapaaehtoisesti vähentäneet kulutustaan. Kohtuullistajan tavoitteena on elää paremmin ja pidempään. Egoismia ja hedonismia siis, ellei peräti ikuisen elämän tavoittelua.

Vallankäyttäjien kädessä kohtuus voi olla kohtuuttoman kova keppi. Jos nykymeno jatkuu, kohtuullistamisen kokee selkänahassaan pieni tai keskikokoinen ihminen.

Kohtuullistaminen kohdistetaan palkkoihin, kelakorvauksiin, sossurahoihin ja julkisiin palveluihin. Jos laitosvanhuksen vaipat vaihdetaan nyt kerran päivässä, kohtuullistettuna tämä toimenpide suoritetaan hoitohenkilökunnan taholta hoidon kohteena olevan asiakkaan osalta kerran kvartaalissa.

Seuraavaksi Sitra sekä Eva, Keva ja Kev ynnä mainostoimisto Bob Helsinki ja muut ajatushautomot siittävät Tervaniemen teemapajassaan meille hallitusohjelman. Alkoholilla ei ole osuutta asiaan, ja sikiö saa nimen Suomi Kohtuullisesti.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)