22. joulukuuta 2013

Muistio, tuo mainio tekstilaji

Julkaistu Hiidenkivessä 1/2010


Tästä taitaa tulla jättipättismahtava muistiovuosi! hihkutaan ministeriöiden kiiltäviksi hinkatuilla käytävillä kautta Helsinginniemen. Tuskin ehti vanha vuosi vaipua mailleen, kun opetusministeriön asettama Kotus-työryhmä jo luovutti nivaskansa ministeri Virkkuselle. ”Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tehtävät” on vuoden ensimmäinen julkaisu Opetusministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä -sarjassa.

Toissa vuonna tässä menestyssarjassa ilmestyi 30 nidettä, viime vuonna 32. Tänä vuonna muistio-, raportti- ja selvitysprojekteissa päästään valtion tuottavuusohjelman kakkosvaiheen nostattavassa hengessä vieläkin mainittavampiin saavutuksiin. Yksi jos toinenkin virka- ja selvityshenkilö ahertaa työryhmissään ja komiteoissaan peräsuoli pitkällä ja naama norsunvitulla.

Työtyhmän on tehtävä, mitä työryhmän on tehtävä. Hallitus päättää mutta markkina säätää. Kun oikein kovasti jaksetaan paiskia hommia, kymmenluvun viimeisellä kvartaalilla kolkutellaan 50 muistion vuositahtia. Tämän uskaltaa uutisoida totena jo nyt ilman minkäänlaisia ehto-, mahto- ja tahtolauseita. Fantastista!

Jos Suomi eilen tunnettiin maailmalla tuppisuiden maana, tänään meillä on hyvät mahdollisuudet saada mainetta työryhmissä jahnaavien ja muistioita näpyttelevien jännetuppitulehtuneiden maana. Tosi on, jos Google-hakukoneeseen on uskominen, ja jo vain onkin. Google-haku antaa yli 200 000 osumaa sanalle ”muistio” ja yli 20 000 osumaa lausekkeelle ”työryhmän muistio”. Haulle ”opetusministeriön muistio” osumia tulee rapiat 2 000.

Summanmutikassa valittu ”Korhosen muistiokin” tärppää yli 400 kertaa, mutta ”tappomuistio”-haussa kone epäilee virhettä. Tarkoititko vappumuistio? se kysyy.

Kuten sivistyneimmät ovat havainneet, juonnattelen jutussani tyypillistä muistion rakennetta, jota ei ole. Alkupuolella mitä sattuu eli ”nykytilanteen kuvausta” ja loppupuolella tuomio eli ”ehdotuksia”.


Yhden miehen työryhmäni ehdottaa täten asiaa ainakin vartin perusteellisesti harkittuaan seuraavaa: Vastaisissakin hallinnollisissa muistioissa tulee pidättäytyä ottamasta selväkielisesti kantaa oikeitten ihmisten oikeaan elämään. Jatketaan vaan entiseen tapaan hankkeista, toiminnoista, resursseista, voimavaroista sekä kehittämis- ja toteuttamisverkoston kokonaisuudesta jorisemista. Jatketaan vaan hellyttävää horinaa turvaamisesta, kehittämisestä, parantamisesta, tehostamisesta ja toimintaympäristön muutoksista.

Jatketaan vaan tässä murheellisten muistioiden maassa eloamme kielellisen valtamme vankeina. Ja paneelikeskustelujamme navetassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)