Julkaistu Hiidenkivessä 2/2010
Datanomi Petri Nurminen kanteli oikeuskanslerille: Porin kaupunki rikkoo hallintolain yhdeksättä pykälää, kun se hakee palvelukseensa controlleria. Pykälän mukaan viranomaisen tulee käyttää asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä.
Apulaisoikeuskanslerin sijainen Risto Hiekkataipale vastasi Nurmiselle, että controller-sanan käyttäminen ei vaaranna hakuilmoituksen ymmärtämistä. Sana on jo vakiintunut ”myös julkishallinnon tehtävänimikkeeksi”, eivätkä sen ”suomenkieliset vastineet” ehkä olisi yhtä tarkkoja. ”Kirjoituksenne ei näin ollen anna aihetta toimenpiteisiini.”
Harva osaa, haluaa tai jaksaa kannella kenellekään kielenkäytöstä. Useimmat tyytyvät jurputtamaan asiasta peti- tai pelikavereilleen.
Joku saattaa rimpauttaa Kotukseen ja kysyä kielipoliisia, mutta numero on kyllä väärä. Kielirikoksia eivät ratko päivystävät kielentutkijat.
Datanomin tapauksessa controllerista rolliminen ei johtanut jatkotoimiin, jatkoajatuksiin kyllä. Kielipykälää tulkittaessa mietitään siis sellaisia asioita kuin tarkkuus ja vakiintuneisuus.
Eikä tässä vielä kaikki. Hiekkataipale viittasi hallituksen esitykseen, jonka mukaan hyvän kielenkäytön vaatimuksiin ”kuuluu sellainen ilmaisutapa, jonka perusteella hallinnon asiakkaan voidaan olettaa yksiselitteisesti ymmärtävän asian sisällön”.
Tästä voi päätellä, että esimerkiksi aluehallintouudistuksen nimi-idiotismissa AVEineen, ELYineen ja Palkeineen olisi säkeittäin syitä kannella. Uudistuksessa puututtiin vakiintuneisiin nimityksiin ja aiheutettiin tuottamuksellista hässäkkää.
Rikosilmoituksille, jotka nojaavat hyvän kielenkäytön vaatimukseen, ei tosin voi odottaa kaksista kohtaloa. Yksiselitteisyyteen kannustavaa pykälää nimittäin leimaa moniselitteisyys. Asiallinen, selkeä ja ymmärrettävä ovat suhteellisia adjektiiveja. Niitä ei voi missään oloissa käyttää absoluuttisesti, aukottomasti.
Kaikessa kauneudessaan kielipykälä lienee yksi lain puolikuolleista kirjaimista. Virkahenkilöt ovat pitäneet sen vaikutuksia vähäisinä. Ketään ei ole tuomittu rikoksesta sen perusteella, eikä se ole innostanut kantelupukkejakaan.
Kielenkäytöstä jos mistä on mahdoton kirjoittaa yksiselitteistä lakia. Kielestä kirjoitettu laki on luontojaan laiton laki. Kielen oma perustuslaki on hämy, häilä, himmeys.
Kieli on ihan pimeetä. Kieli on jumaluus.
Jumaluutta vastaan ei voi nostaa edes ryhmäkannetta. Lainsäätäjiä vastaan ryhmäkanteen sen sijaan voi nostaa. Prosessia kutsutaan yleisesti eduskuntavaaleiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)