9. marraskuuta 2013

Isä, poika ja kielikuva

Julkaistu marraskuussa 2008 useissa sanomalehdissä

Jos väitän rakkautta sotimiseksi, tulen puhuneeksi metaforisesti. Selväsanaiseksi kehuttu Barack Obama käytti metaforista kieltä amerikkalaisia kiitellessään. Hänen mukaansa kansalla on edessään pitkä tie ja kiipeämme jyrkkää rinnettä.

Sanana metafora on jäljitetty muinaiskreikkaan, jossa se on tarkoittanut yli kuljettamista. Obama kuljetti kielikuvillaan abstraktin asian eli kansakunnan tulevaisuuden lähelle kuulijoidensa arkisia kokemuksia. Taitavan puhujan merkki!

Obama on kahden lapsen ja metaforisesti ajatellen koko kansakunnan isä. Merkitysten taakka hänen harteillaan on valtava. Obaman isyydet panevat miettimään, millaista vanhemman roolia meille tavan isille nykymaailmassa metaforin ja muin kielellisin konstein kilkutellaan kalkutellaan.

Olen saanut tutustua äitiyspakkauksen sisältöön. Luettavakseni on avautunut muun muassa Väestöliiton julkaisema Parisuhdevihkonen vekaraperheen vanhemmille. Olen oppinut siitä, että parisuhde on ”yhteinen matka
, että me ihmiset emme ole tahdottomia heittopusseja rakkauden voiman aallokoissa, että eroamisessa on kynnys ja suhteessa myrskyjä.

Väestöliiton vihkosen mukaan parisuhteessa miehet ovat eri maata kuin naiset ja näillä itsestään selvillä biologisilla sukupuolilla on vähintään yhtä itsestään selvät perheroolit. Raotetaanpa hieman vihkosen
Kuka vonkaa ketäkin? -lukua.

Vonkaaminen on vanhoja tukinuittosanoja. Vongalla on tarkoitettu esimerkiksi sellaista hitaasti virtaavaa poukamaa tai muuta kohtaa kohtaa joessa, johon tukit tuppaavat sumaantumaan eli ruuhkaantumaan.

Tukkien kulun tarkkailija on alkuperäinen vonkamies. Verkon Urbaani sanakirja todistaa, että tämä perinnesanaperhe on monien muiden mennyttä maailmaa kuvaavien sanojen tavoin edelleen kovassa käytössä, metaforisena, uusissa merkityksissä. Vongata-sanan merkityksiksi mainitaan nämä: Koettaa saada seksiä. Yrittää iskeä jotakuta.

Väestöliiton mielestä isät ovat pikkulapsiperheissä kovempia vonkaamaan kuin äidit. Väestöliiton mukaan
luontodokumenteissa tulee hyvin esiin urosten sinnikäs yritteliäisyys päästä parittelemaan, eikä epäonnistuminen juuri lannista.

Eikä tässä vielä kaikki. Väestöliitto pohtii, mahtaako miesten into vongata seksiä johtua lapsuudesta. Ehkäpä poika oppii jo
äidinmaidosta sen, että kun naiselta riittävän monta kertaa vonkaa, niin joskus onnistaa. Hetkinen: poika, äidinmaito, naisen vonkaaminen!

Väestöliiton suoltama metaforinen teksti yhdistettynä älyttömään yleistämiseen ja yleiseen älyttömyyteen ei oikein kestä 2000-luvun päivänvaloa. Mutta toivokaamme ja uskokaamme, että vaikka tie on pitkä, päivyt kerran vielä paistaa stereotypioiden sylttytehtaaseenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)